Home
bevolkingsonderzoek-zorgzaam

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft uitvoering aan een aantal bevolkingsonderzoeken waar Nederlanders voor worden uitgenodigd. Ook militairen worden hiervoor uitgenodigd, mits in Nederland woonachtig. Deze bevolkingsonderzoeken zijn kosteloos. Reiskosten voor een bevolkingsonderzoek en eventueel vervolgonderzoek kunnen worden gedeclareerd in DIDO. Het betreft de volgende onderzoeken.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Vrouwen in de leeftijd van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit bevolkingsonderzoek (BVO) bestaat uit een uitstrijkje via de militair arts of militair verpleegkundige. Ook is het mogelijk deel te nemen met de zelfafnametest welke direct na uitnodiging is aan te vragen.
 
Vervolgonderzoek gynaecoloog
Als er afwijkende cellen zijn gevonden, dan wordt doorverwezen naar de gynaecoloog.
U kunt voor het vervolgonderzoek baarmoederhalskanker niet terecht bij het Centraal Militair Hospitaal (CMH). U hebt geen verwijzing nodig van de militair arts. De SZVK vergoedt het vervolgonderzoek baarmoederhalskanker volledig. De SZVK kent geen eigen risico.
 
Meer informatie:
Bevolkingsonderzoek borstkanker
Vrouwen vanaf de leeftijd van 50 jaar worden iedere 2 jaar uitgenodigd voor het BVO borstkanker. Dit BVO bestaat uit het maken van borstfoto's.
 
Vervolgonderzoek borstkanker
Geven de borstfoto’s niet genoeg informatie om tot een goede beoordeling te komen of is er op uw borstfoto een afwijking gezien, dan wordt u voor verder onderzoek naar een ziekenhuis verwezen. U kunt voor het vervolgonderzoek borstkanker terecht bij het CMH, dit is echter niet verplicht. U hebt u geen verwijzing nodig van de militair arts indien u zich tot een civiel ziekenhuis wendt. De SZVK vergoedt het vervolgonderzoek baarmoederhalskanker volledig. De SZVK kent geen eigen risico.
 
Meer informatie:
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Iedere Nederlander vanaf de leeftijd vanaf 55 jaar kan worden aangeschreven voor het Bevolkingsonderzoek (BVO) darmkanker. Bij dit BVO neemt u zelf een ontlastingstest af en stuurt deze op naar een aangewezen laboratorium.
 
Vervolgonderzoek darmkanker
Indien bij het bevolkingsonderzoek bloed in de ontlasting wordt gevonden wordt u uitgenodigd voor een vervolgonderzoek. U kunt voor het vervolgonderzoek darmkanker niet terecht bij het CMH. In de uitnodiging is een beschikbaar ziekenhuis geselecteerd dat op korte termijn het onderzoek kan uitvoeren. U hebt u geen verwijzing nodig van de militair arts. De SZVK vergoedt het vervolgonderzoek darmkanker volledig. De SZVK kent geen eigen risico.
 
Meer informatie:
 

 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. cookiebeleid - Privacy